Ajatuksia ja tavoitteita pelikaudelle 2019-2020
Valmentajan terveiset kaudelle 2018-2019
On hienoa että YMCA Tampere on perustanut Harrastekoripallo-ryhmän, niin nyt voidaan tehdä kilpailulliseen toimintaan haluavien pelaajien joukkueet. YMCA:ssa kilpailullisuus tukee harrastuksellista toimintaa ja päinvastoin.
YMCA-perheessä olemme erilaisia ja teemme monia erillaisia asioita mutta rakkaus lajiin yhdistää meitä.
Pyrimme kasvattamaan taitavia koripalloilijoita ja joukkuepelaajia, yksilö- ja joukkuetasolla mennään niin pitkälle kuin rahkeet riitävät.
Taidot, fysiikka, henkinen kasvu ja kantti.
Voittamaan ja häviämään oppiminen.
Koriksesta elämänkestävä harrastus pelaajana, valmentajana tai tuomarina.
Meillä tekemistä ohjaa oikeat arvot, kasvatuksellisuus, suvaitsevaisuus, vastuullisuus.
YMCA yhteisöön kuuluu pelaajat valmentajat, jojot, huoltajat ja vanhemmat.
Kauden alkaessa ryhmässä oli mukana 16 poikaa. Osa pojista ei halunnu sitoutua kilpailullisuuteen tähtäävään joukkueeseen joten he jatkavat harrastekoripallo-ryhmässä.
U14-pojat ovat vuonna 2005 syntyneistä, joista 1 on 2006 syntynyt. Joten lisää -05 ja -06 syntyneitä poikia kaivataan joukkueeseen.
Pojat harjoittelevat nyt 4 kertaa viikossa lajia josta 1 harjoituskerta on fysiikkaa ja satunnaisesti viikonloppuisin heittoharjoituksia salilla kun on tilaa ja lisäksi on omatoimiset lajinoamiset harjoitteet kotona jotka merkataan harjoituspäiväkirjaan. Tavoitteen on että pojat liikkuvat 10 tuntia viikossa.
Joukkueen kausi alkoi Testeillä yhteistyössä Varalan Urheiluopiston kanssa ja jonka jälkeen laadittiin Varalan ohjaajan kanssa fyysisten ominaisuuksien ohjelma.
Koripallossa fyysisten ominaisuuksien osuus suorituksesta on noin kolmasosa. Pelaajan fyysiset kyvyt määrittävät tason, jolla pelaaja pystyy suorittamaan lajitaitojaan. Harjoittelulla kehittyvistä fyysisistä ominaisuuksista koripalloilija tarvitsee ainakin nopeutta, lihasvoimaa, tehokasta voimantuottoa, ketteryyttä, koordinaatiokykyä, kimmoisuutta, liikkuvuutta sekä kestävyyttä. Näiden ominaisuuksien avulla koripalloilija pystyy tuottamaan tehokkaasti voimaa muun muassa hyppäämisessä ja hänellä on nopeutta ja kykyä tehdä koordinoituja ja räjähtäviä suunnan- ja rytminmuutoksia pelitilanteiden muuttuessa. Jos yksikin näistä ominaisuuksista on pelaajalla puutteellinen, voivat vaikutukset lajisuorituksiin ja niiden turvallisuuteen olla merkittävät. Esimerkiksi heikon liikkuvuuden seurauksena liikkeet hidastuvat, juoksunopeus heikkenee, kimmoisuus häviää, räjähtävä voima heikentyy ja loukkaantumisriski kasvaa.
Vaikka fysiikkaharjoituksissa tehtävillä harjoitteilla on tarkoitus kehittää nuoren koripalloilijan em. fyysisiä ominaisuuksia, on ensisijainen tavoite aina tukea ja kehittää pelaajien kokonaisvaltaista terveyttä ja tasapainoista kehitystä urheilijoina.
Tämän vuoksi fysiikkaharjoituksissa käytetään aikaa tarvittaessa pelaajan yksilöllisten tekijöiden ja tarpeiden mukaan spesifeihin, yksilöllisiin kehonhallinta-, stabiliteetti- ja liikkuvuusharjoitteisiin. Harjoittelusuunnittelussa ja -toteutuksessa huomioidaan aina myös iän määrittämät herkkyyskaudet sekä motoristen perusliikkumistaitojen ylläpysyminen ja tarvittaessa kehittäminen.
Pojat pelaavat tällä kaudella alueen II-divisioonassa, joten tälle kaudelle ei pelillisiä tavoitteita ole vaan pääpaino on harjoittelussa.
Olennaisin tavoite on yksilön tavoite, totta kai voidaan puhua myös joukkueen tavoitteista mutta se ei kuitenkaan ole niin tärkeää koska tähtäämme valmennuksessa yksilön kehitykseen. Pelaajien on ymmärrettävä, että yksilöt ovat niitä jotka rakentavat joukkueen, mutta heidän täytyy toimia kaikki yhden ja yksi kaikkien puolesta, jos he haluavat saada menestyvän joukkueen.
Meillä on kivaa yhdessä koko seuran, ei vaan oman joukkueen kesken. Treeneissä on hauskaa vaikka mennään kovaa. Hyvä ilmapiiri. Kunnioitetaan ja kannustetaan, ollaan kaikki kavereita.
Alkusyksystä emme käynet turnauksissa.
Pääsiäisen tienoille lähdemme yhdessä Minipoikien kanssa ulkomaille turnaukseen hakemaan kokemusta kansaivälisestä turnauksesta, eli Lloret De Marissa Barceloonan kupeessa, pelattava GloBasket-turnaus. Kausi huipentuu perinteisesti äitienpäiväviikonloppuna pelattavaan Namikaturnaukseen.
Vuonna 2019-2020 tavoitteena on osallistua valtakunnalliseen Robert Petersen Cup-sarjaan jossa keväällä pelataan 16 joukkueen cup, jonka päätteeksi 10 joukkuetta pääse 16-vuotiaiden SM-sarjaan kaudelle 2020-2021.
Ja suuret kiitokset kaikille vanhemmille, jotka antavat omaa aikaansa joukkueelle!
Ilman Teitä ei joukkuetta olisi. Hyväntekeväisyyttä voi tehdä niin monin tavoin.
Toiset laittavat muutoman kympin hyväntekeväisyyteen joillekin järjestöille hyvään tarkoitukseen, toiset antavat aikaansa lasten ja nuorten hyväksi kentän laidalla.
Hyvät vanhemmat. Teette työtä näiden lasten ja nuorten hyväksi, jotta he voivat harrastaa koripalloa YMCA Tampereessa ja kokea liikunnan iloa, saavat kavereita ja unohtumattomia hetkiä. Sille työlle ei voi määrittää arvoa. Se on korvaamatonta. Kiitos!