Partiolippukunta Tampereen Kotkien puhallinorkesteri

Partiolippukunta Tampereen Kotkien puhallinorkesteri on tamperelaisista musiikinharrastajista koostuva täysimittainen puhallinorkesteri. Vuonna 1927 perustetusta partiopoikien torviseitsikosta on kasvanut yli 50 eri-ikäisen nais- ja miessoittajan kokoonpano, joka tarjoaa puhallininstrumenttien ja lyömäsoitinten soittajille mahdollisuuden harrastaa monipuolista musiikkia hyvässä porukassa. Soittajana pääset mukaan myös konsertti- ja keikkatoimintaan. Orkesterin kapellimestari on Pekka Ahonen.

 

 

Keikkatoiminta on hyvin moninaista ja esiintymisiä pitkin vuotta eri kokoonpanoilla ja ohjelmistolla.

Orkesteri on yksi Partiolippukunta Tampereen Kotkien toimintaosastoista ja sen kattojärjestö on YMCA Tampere / Tampereen NMKY ry. Orkesterin alakokoonpanoina toimivat big band -orkesteri The Swing Eagles sekä hyväntekeväisyyskeikkoja tekevä Kotsetti.

Täällä voit nähdä ja kuulla Orkkaa

Tampere-talon Teetanssit 5.2., 4.3. ja 8.4. klo 14:00-15:30

Tampere-talon aulassa järjestettävät Teetanssit pitää sisällään ilmaiset tanssit, laadukkaan livemusiikin sekä lämminhenkisen teetarjoilun.

Partioparaati Tampereen keskustassa 5.5. klo 11.00 – 12.30 

 

Puhallinorkesterista Facebookissa

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons Lataa lisää

Orkan historiaa

Partiolippukunta Tampereen Kotkien Soittokunta, nykyisin Puhallinorkesteri, perustettiin vuonna 1927. Ensimmäinen kokoonpano oli torviseitsikko. Ensimmäiset soitetut kappaleet olivat: “Lippulaulu”, virsi “Jo joutui armas aika” sekä marssi “Siniset Rakuunat”. Soittokunnan sävelet juhlistivat lippukunnan eri tilaisuuksia. Ensimmäinen ulkopuolinen soittotilaus tuli vuonna 1933. Uusien jäsenten myötä liittyi näihin aikoihin soittokuntaan mm. orkesterin kunniamarssin säveltäjä Casimir Edelman.

Tasainen kehitys jatkui, kunnes 3.10.1939 päiväkirjamerkinnän mukaan soittokunnan jäsenet joutuivat täyttämään velvollisuutensa isänmaataan kohtaan Talvisodan taisteluissa. Torvet luovutettiin varuskunnan käyttöön. Ne saatiin takaisin 21.11.1940 melkoisesti kolhittuina. Innokas harjoittelu jatkui ja esiinnyttiin lippukunnan joulujuhlassa. Jatkosodan takia soittokunnan toiminta oli keskeytyksissä aina vuoden 1944 itsenäisyyspäivään saakka.

 

 

Messinginpurijat ja rummunpäristäjät ovat kartuttaneet taitojaan ja hankkineet kokemuksia niin kotimaan esiintymistilaisuuksissa kuin ulkomaan matkoilla. Torvet ovat soineet häistä hautajaisiin ja kaikessa elämän menossa siltä väliltä. Paraatimarssit kuviomarssiosioineen 60- ja 70-luvuilla olivat orkesterin näkyvin tavaramerkki.

Partiotaitokilpailuissa ei ole puhallinmusiikkisarjaa, joten orkesteri on ottanut osaa muihin alan taituruutta mittaaviin koitoksiin saavuttaen niissä menestystä, saaden mm YLE:n kunniapunnuksen parhaasta amatööriäänitteestä 1988.

Uusia aluevaltauksia nykyisen puhallinorkesterin repertuaarissa ovat olleet musiikkipitoiset teatteriproduktiot: “Ruutia Raminaa Rakkautta”, kunnianosoitus talvisodan veteraaneille, “Moro Moro Kustaa III”, tervehdys Tampereen kaupungin 220-vuotisjuhlaan, “La Strada”, katsaus Nino Rotan elokuvamusiikkiin, puhumattakaan perinteisestä “Holijaa Vappua” -riehasta, jonka myös TV2 taltioi Mikki Hiirineen kaikkineen 1996.

 

Kotkien puhallinorkesteri kokoontuu nykyisin Pirkanmaan Musiikkiopiston tiloissa ja toimii samalla opiston oppilaiden harjoitusorkesterina. Pirkanmaalaiset tilaajat saavat tilaisuuksiinsa fanfaarin soittajan, tanssiseitsikon tai juhlaorkesterin aina kulloisenkin tarpeen mukaan.

Vaikka varsinaisia partiotaitoja solmunvääntämisineen ei orkesterissa sinällään harjoitetakaan, ovat partion perusajatus sekä taustajärjestö NMKY:n henki taustalla vaikuttava voimavara.